SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
200g
pieczarek,
1
cebula,
200g
kapusty kiszonej,
2
liścia laurowe,
3
ziarna ziela angielskiego,
1
łyżeczka kminku,
woda,
1
jajko,
2
łyżki słonecznika łuskanego,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam
pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście
laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę
około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2.
Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję
farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem
kroję na 3cm kawałki.
3.
Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarnami
słonecznika. Kapuśniaczki piekę około 30 minut w temperaturze 180
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz