środa, 27 lutego 2019

Pączki z makiem

Jutro Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pyszne pączki z nadzieniem makowym. Są bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
30g drożdży,
1,5 łyżki cukru,
3 szklanki mąki,
50g margaryny,
szczypta soli,
Masa makowa:
150g maku mielonego,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
50g masła,
kilka kropki aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule.
4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz