SKŁADNIKI:
Ciasto:
1
szklanka mleka,
1
jajko,
2
żółtka,
30g
drożdży,
1,5
łyżki cukru,
3
szklanki mąki,
50g
margaryny,
szczypta
soli,
Masa
makowa:
150g
maku mielonego,
1
jajko,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżki cukru,
50g
bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
50g
masła,
kilka
kropki aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania,
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. W
ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko,
żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam.
Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam
ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2.
Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz
bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat
migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam.
3.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję.
Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta
kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule.
4.
Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu
oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz