SKŁADNIKI:
Ciasto:
1
szklanka mleka,
30g
drożdży,
2
łyżki cukru,
1
jajko,
2,5
szklanki mąki,
2
łyżki masła,
szczypta
soli,
Kruszonka:
50g
masła,
½
szklanki cukru,
½
szklanki mąki,
Dodatkowo:
1
jajko,
3
jabłka,
cynamon.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Do mleka dodaję drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i
odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski.
Dodaję rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól oraz miękkie masło.
Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Z
masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Jabłka obieram i kroję
w kostkę.
3.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję.
Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę
porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta
sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję
rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut
w temperaturze 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz