SKŁADNIKI:
Ciasto:
250g masła,
150g cukru,
4
jajka,
2
szklanki mąki pszennej,
2
łyżeczki sody oczyszczonej,
½
szklanki mleka,
1,5
łyżki kakao,
2
łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
Krem
malinowy:
300g
malin świeżych lub mrożonych,
½
szklanki wody,
2
opakowania galaretki malinowej,
300
ml śmietany 30%,
Dodatkowo:
1
tabliczka białej czekolady,
1
łyżka mleka,
czekoladowe
jajka do dekoracji,
Nektar z czarnej porzeczki Hortex.
Nektar z czarnej porzeczki Hortex.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą
masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z
kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem
porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto
przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na
babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po
przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty.
2.
Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam
do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki
malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę
ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem
przekładam upieczoną babkę.
3.
Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną.
Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą
polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz