niedziela, 23 października 2022

Krucho-drożdżowy jabłecznik z pianką

 W piękną słoneczną jesienną niedzielę prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i pianką. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

500g mąki,

1 kostka margaryny Kasi,

5 żółtek,

1/2 szklanki cukru,

2 łyżki śmietany 18%,

20g drożdży świeżych,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Pianka:

5 białek,

1/2 szklanki cukru,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1 łyżka kisielu o dowolnym smaku,

Dodatkowo:

1,5 kg jabłek.

2 łyżeczki cynamonu,

1 opakowanie cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć dzielę na mniejsze kawałki i wkładam do zamrażalnika. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.

3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce układam na cieście na blaszce. Posypuję cynamonem i cukrem waniliowym.

4. Pianka: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i kisiel. Jeszcze chwilę ubijam. Pianę wykładam na jabłka.

5. Na wierzch ciasta ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz