SKŁADNIKI:
½
kg mąki pszennej,
20g
świeżych drożdży,
1
płaska łyżeczka cukru,
50g
masła,
300ml
ciepłego mleka,
szczypta
soli,
1
łyżka czarnego sezamu MAKAR,
jajko
do posmarowania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Pokruszone drożdże rozcieram z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3
łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
2.
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone,
przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto.
3.
Ciasto przekładam na stolnicę i
dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15
cm cienkie wałeczki.
Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem
zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc
okrągły obwarzanek.
4.
Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smaruję
rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnym sezamem. Piekę około 25
minut w temperaturze 190 stopni.
Do przygotowania obwarzanków wykorzystałam czarny sezam, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Czarny sezam to doskonały dodatek do wielu dań i wypieków. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne:)
OdpowiedzUsuń