czwartek, 30 marca 2017

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka

Wkrótce Wielkanoc, więc już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś mam dla Was przepis na pyszne makowo- bakaliowe babeczki do koszyczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!!




SKŁADNIKI:
200 ml mleka,
100 ml oleju,
2 jajka,
2/3 szklanki cukru pudru,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki suchego maku,
100g mieszanki keksowej HELIO,
30g skórki pomarańczowej HELIO,
1 tabliczka białej czekolady,
kolorowa posypka i perełki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem.
2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam.
3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam wierzch przestudzonych babeczek. Babeczki posypuję kolorową posypką i perełkami.



Do przygotowania babeczek wykorzystałam mieszankę keksową i skórkę pomarańczową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO.

Zachęcam do zakupu produktów firmy 
HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz