SKŁADNIKI:
200
ml mleka,
100
ml oleju,
2
jajka,
2/3 szklanki cukru
pudru,
1,5 szklanki mąki,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
2
łyżki suchego maku,
100g
mieszanki keksowej HELIO,
30g skórki pomarańczowej HELIO,
1
tabliczka białej czekolady,
kolorowa
posypka i perełki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym
naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia
i makiem.
2.
Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie
mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam.
3.
Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką
tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około
25 minut w temperaturze 200 stopni.
4.
Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam
wierzch przestudzonych babeczek. Babeczki posypuję kolorową posypką
i perełkami.
Do przygotowania babeczek wykorzystałam mieszankę keksową i skórkę pomarańczową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO.
Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz