SKŁADNIKI:
300g
grochu łuskanego,
400g
żeberek,
100g
makaronu małe kokardki,
150g
cienkiej kiełbasy,
150
g wędzonki lub baleronu,
1
marchewka,
½
pietruszki,
1
cebula,
2
liście laurowe
3
ziarna ziela angielskiego,
1
łyżeczka kminku,
szczypta
majeranku,
1
łyżka masła,
1
łyżka mąki,
olej,
sól,
pieprz,
natka
pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Żeberka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję
kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do
wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję
około 40 minut.
2.
Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na
rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru wrzucam
makaron. Gotuję 5 minut.
3. Z
mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Mieszam i
gotuję 3-4 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz
majerankiem.
4.
Gotową zupę wylewam na talerze i posypuję posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz