wtorek, 7 marca 2017

Zupa grochowa z makaronem i wędliną

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną zupę grochową z makaronem i wędliną. Zupa jest bardzo syta i pożywna. Doskonała na obiad dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:
300g grochu łuskanego,
400g żeberek,
100g makaronu małe kokardki,
150g cienkiej kiełbasy,
150 g wędzonki lub baleronu,
1 marchewka,
½ pietruszki,
1 cebula,
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
szczypta majeranku,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
olej,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut.
2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru wrzucam makaron. Gotuję 5 minut.
3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Mieszam i gotuję 3-4 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
4. Gotową zupę wylewam na talerze i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz