SKŁADNIKI:
Knedle:
400g sera białego,
400g sera białego,
2 jajka,
1,5 szklanki mąki,
50g masła,
250g moreli,
200g truskawek,
sól,
Dodatkowo:
Dodatkowo:
80g masła,
1,5 łyżki bułki
tartej,
½ łyżki cukru.
SKŁADNIKI:
1. Ser biały
przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do sera dodaję mąkę,
jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto.
2. Z truskawek
odcinam szypułki. Z moreli usuwam pestki. Ciasto dzielę na mniejsze
porcje. Z kawałków ciasta formuję kulki. Kawałki ciasta
rozpłaszczam. Do środka moreli wkładam truskawkę. Owoce układam
na cieście. Brzegi zlepiam formując kulę. Knedle wrzucam do
gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut.
3. Masło
rozpuszczam. Dodaję cukier oraz bułkę tartą. Chwilę podsmażam.
4. Ugotowane knedle
wykładam na talerz. Polewam przygotowanym masełkiem z bułką.
pycha:)
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie robiłam bo wydają mi się pracochłonne ale za to jak pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń