wtorek, 6 czerwca 2017

Knedle serowe z morelami i truskawkami

Na jutrzejszy obiad proponuję pyszne knedle serowe z owocami. Knedle zasmakują zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Warto je przygotować. 



SKŁADNIKI:
Knedle:
400g sera białego,
2 jajka,
1,5 szklanki mąki,
50g masła,
250g moreli,
200g truskawek,
sól,
Dodatkowo:
80g masła,
1,5 łyżki bułki tartej,
½ łyżki cukru.

SKŁADNIKI:
1. Ser biały przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do sera dodaję mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto.
2. Z truskawek odcinam szypułki. Z moreli usuwam pestki. Ciasto dzielę na mniejsze porcje. Z kawałków ciasta formuję kulki. Kawałki ciasta rozpłaszczam. Do środka moreli wkładam truskawkę. Owoce układam na cieście. Brzegi zlepiam formując kulę. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut.
3. Masło rozpuszczam. Dodaję cukier oraz bułkę tartą. Chwilę podsmażam.
4. Ugotowane knedle wykładam na talerz. Polewam przygotowanym masełkiem z bułką.


2 komentarze:

  1. Nigdy ich nie robiłam bo wydają mi się pracochłonne ale za to jak pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń