SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
2/3
szklanki cukru,
1
kopiasta szklanka mąki,
5
łyżek oleju,
1,5
łyżki kakao,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
2
opakowania budyniu waniliowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1
łyżka cukru,
200g
masła,
50
ml advocata,
Masa
śmietanowa:
300ml
śmietany 30%,
3
łyżki cukru pudru,
1
opakowanie śmietan- fix
1,5
łyżki żelatyny,
½
szklanki wody,
Dodatkowo:
1
puszka ananasa,
2
opakowania galaretki żółtej,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet
oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto
przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po
przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem
z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę
wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń
odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję
zimny budyń oraz advocat. Ucieram.
3.
Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam
biszkopty.
4.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie.
Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno
w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam.
Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam
na ciasto. Wyrównuję.
5.
Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę.
Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie
śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na
godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz