SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
białka,
szczypta
soli,
3/4
szklanki cukru,
1
łyżeczka octu,
1
łyżka mąki pszennej,
1
łyżka mąki ziemniaczanej,
3
łyżki suchego maku,
Masa
śmietanowa:
400
ml śmietany 30%
1
opakowanie śmietan- fix,
2
łyżki cukru pudru,
1
łyżka żelatyny,
½
szklanki wody,
1
tabliczka białej czekolady,
Dodatkowo:
400g
truskawek,
3
opakowania galaretki truskawkowej,
1 litr wody,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie
przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki.
Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na
tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.
Masa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan- fixem.
Do masy dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Białą czekoladę kroję w małą kostkę. Dodaję do masy. Mieszam. Masę wykładam na
biszkopt makowy.
3.
Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzątku. Odstawiam do
przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek i układam na cieście.
Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny
do lodówki.
Mmm, wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńOj przydało by mi się dziś takie apetyczne ciasto, same delicje :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń