SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
½
szklanki mąki,
2
łyżeczki kakao,
½
łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500
ml mleka,
2
opakowania budyniu śmietanowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,
200g
masła,
3
łyżki cukru pudru,
Masa jabłkowa:
3
duże jabłka,
1
szklanka wody,
2
opakowania galaretki cytrynowej,
Masa
śmietanowa:
400
ml śmietany 30%,
1
opakowanie śmietan- fix,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka cukru pudru,
1
łyżka żelatyny,
100
ml wody,
Dodatkowo:
50g
wiórków kokosowych.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę
wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na
blaszkę o wymiarach 24 cm x 32 cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję
razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę
wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń
studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję
zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.
3.
Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych
oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około
15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do
przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto.
Wyrównuję.
4.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem,
cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę
wykładam na ciasto, wyrównuję.
5.
Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złotego
koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na
godzinę do lodówki.
Super przepis
OdpowiedzUsuńOooo niemalże identyczne jak moje ;) w każdym razie koncepcja taka sama ;)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkababeczkaks.blogspot.com/2018/01/ciasto-z-jabkami-budyniem-i-bita.html
Przepyszne ciasto, polecam
OdpowiedzUsuń