niedziela, 4 lutego 2018

Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa:
3 szklanki mleka,
2 czerstwe bułki kajzerki,
100g wiórków kokosowych,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształku,
300g masła,
Posypka:
80g wiórków kokosowych,
1 łyżka masła,
3 łyżki cukru,
Dodatkowo:
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2 szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka gotuję razem z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodaję masę bułeczkową. Mieszam i gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę bułeczkową. Ucieram.
3. Posypka: Łyżkę masła rozpuszczam razem z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam i smażę do momentu, aż kokos nabierze złotego koloru.
4. Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz