niedziela, 25 marca 2018

Żurek z jajkiem i wędliną

W piękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
300g żeberek wieprzowych,
200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej,
200g boczku wędzonego,
4 duże ziemniaki.
2 ząbki czosnku,
400ml zakwasu na żurek,
2 litry wody,
3 jajka,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.
3. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam żurek Wielkanocny ja jeszcze daje po troszku święconki na talerz i startego surowego chrzanu pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten żurek! Ja za dużo chrzanu dodałam i nie wyszedł mi w tym roku :/

    OdpowiedzUsuń