środa, 27 czerwca 2018

Placki ziemniaczane po bolońsku

Na jutrzejszy obiad polecam pyszne packi ziemniaczane z sosem a'la bolońskim. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Sos:
250g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
2 duże pomidory,
½ łyżeczki bazylii,
½ łyżeczki oregano,
sól,
pieprz,
oliwa.
Placki:
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz