SKŁADNIKI:
Ciasto:
½
kg mąki,
200g
masła,
4
żółtka,
20g
drożdży,
2
łyżki śmietany 18%,
3
łyżki cukru pudru,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
Pianka:
4
białka,
1/3
szklanki cukru pudru,
½
łyżki mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
2
łyżki bułki tartej,
½
kg jagód świeżych lub mrożonych,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1
łyżka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do
pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym.
24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta
dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.
2.
Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i
cukrem waniliowym.
3.
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę
ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.
4.
Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte
z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170
stopni.
Ostatnio polubiłam kruche ciasta pyszne
OdpowiedzUsuń