SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5
jajek,
½
szklanki cukru,
¾
szklanki mąki,
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem
jagodowy:
½
litra jagód,
2
opakowania galaretki jagodowej,
400
ml śmietany 30%,
1
fix do śmietany,
1
opakowanie cukru waniliowego,
Dodatkowo:
2
opakowania galaretki jagodowej,
cukier
puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą
blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt
piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.
Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę.
Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze
ściereczką odstawiam do przestudzenia.
3.
Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku.
Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do
stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.
4.
Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i
doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i
odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno
razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus
jagodowy. Miksuję.
5.
Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję
kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku.
Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz