SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka.
¾ szklanki cukru,
1 kopiata szklanka
mąki,
1,5 łyżki kakao,
6 łyżek oleju,
½ łyżki proszku
do pieczenia,
1 łyżka octu,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
½ szklanki wody,
2 opakowania
galaretki pomarańczowej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu
waniliowego,
1 opakowanie cukru
waniliowego,
200g masła,
2 łyżki cukru
pudru,
1 kieliszek likieru
waniliowego,
Dodatkowo:
½ słoiczka powideł
śliwkowych,
perełki do
dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier
oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej dodaję kolejno olej,
mąkę, kakao oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na
blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu
przekrawam biszkopt na dwa równe blaty.
2. Masa jabłkowa:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce
przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję
galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę
wykładam na jeden z biszkoptów. Wyrównuję i odstawiam do
stężenia.
3. Masa budyniowa: Z
mleka odlewam 0,5 szklanki i mieszam w nim budynie. Pozostałe mleko
gotuję razem z cukrem waniliowym. Wlewam rozpuszczone w mleku
budynie. Mieszam i gotuję ok. 2 minut. Odstawiam do przestudzenia.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny
budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę
jabłkową. Wyrównuję.
4. Na masie
budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję
powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe
ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz