SKŁADNIKI:
Ciasto:
100g
margaryny,
1
szklanka wody,
1
szklanka mąki,
5
jajek,
szczypta
soli,
Masa
orzechowo- budyniowa:
200g
orzechów włoskich,
2
szklanki mleka,
1
szklanka cukru,
1
opakowanie budyniu waniliowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,
200g
masła,
Dodatkowo:
½
tabliczki gorzkiej czekolady,
orzechy
włoskie do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka i rozpuszczam.
Stopniowo wsypuję mąkę z solą. Zaparzam ciasto przez około 5
minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia.
Następnie do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto
wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i
wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasto przekrawam na pół.
2.
Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z
cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około
15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka
odlewam 1/3 szklanki. Resztę mleka gotuję razem z cukrem
waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do
przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń.
Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram.
3.
Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową.
Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad
kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta
esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz