poniedziałek, 8 października 2018

Makowiec japoński z pianką

Oto moja kolejna propozycja ciasta z jabłkami. Tym razem przygotowałam pyszny makowiec z dodatkiem jabłek i bakalii. Wierzch ciasta jest pokryty lekką pianą, a na spodzie mamy ciasto kruche. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Z powiedzeniem możemy je podać na każdej rodzinnej uroczystości.




SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
100g margaryny,
3 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%,
2,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa makowa:
200g maku mielonego,
150g masła,
6 jajek,
50g rodzynek,
50g orzechów włoskich,
½ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
6 łyżek kaszy manny,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ kg jabłek,
Pianka:
4 białka,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka kisielu cytrynowego,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm.
2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Masę wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Pianka: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz kisiel. Ubijam. Pianę wykładam na podpieczone ciasto i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.

5 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, takiego makowca jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały piekłam z przepisu rewelacja .Pozdrawiam wykonawcę przepisu Ela.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie,też upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekę go teraz na Boże Narodzenie.Jestem pewna , że będzie pyszne.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń