SKŁADNIKI:
Ciasto
kruche:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mąki
100g
margaryny,
3
żółtka,
1
łyżka śmietany 18%,
2,5
łyżki cukru pudru,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa
makowa:
200g
maku mielonego,
150g
masła,
6
jajek,
50g
rodzynek,
50g
orzechów włoskich,
½
szklanki cukru,
1
opakowanie cukru waniliowego,
6
łyżek kaszy manny,
1
łyżka budyniu waniliowego,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
½
kg jabłek,
Pianka:
4
białka,
4
łyżki cukru pudru,
1
łyżka kisielu cytrynowego,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną.
Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do
pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na
blaszkę o wym. 24cm x 24cm.
2.
Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie,
cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie
łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję
starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą na sztywno
pianę z białek. Mieszam. Masę wykładam na ciasto kruche.
Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.
Pianka: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz kisiel.
Ubijam. Pianę wykładam na podpieczone ciasto i piekę jeszcze przez
30 minut w temperaturze 150 stopni.
ciekawy przepis, takiego makowca jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWspaniały piekłam z przepisu rewelacja .Pozdrawiam wykonawcę przepisu Ela.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,też upiekę.
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis
OdpowiedzUsuńUpiekę go teraz na Boże Narodzenie.Jestem pewna , że będzie pyszne.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń