piątek, 4 stycznia 2019

Pączki serowe z czekoladą i orzechami

Wkrótce rozpoczynamy Karnawał. W okresie tym można pozwolić sobie na małe co nieco. Dziś polecam przepis na pyszne pączki serowe polane czekoladą i posypane orzechami włoskimi. To doskonały deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze.


SKŁADNIKI:
250g sera białego,
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru kryształu,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
50g orzechów włoskich,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużej miski przekładam zmielony ser biały, jajka, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą smaruję usmażone pączki. Następnie posypuję je po wierzchu posiekanym orzechami włoskimi i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz