SKŁADNIKI:
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
2
opakowania budyniu waniliowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,
200g
masła.
2
łyżki cukru pudru,
Masa
śmietanowa:
300
ml śmietany 30%,
2
łyżki cukru pudru,
1
opakowanie śmietan fixu,
½
łyżki żelatyny,
100
ml wody,
Dodatkowo:
45
sztuk herbatników,
1
puszka masy krówkowej,
½
tabliczki gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję
razem cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę
wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minuty.
Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem
ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
2.
Na blaszce układam herbatniki 3szt x 5szt. Na herbatnikach
rozsmarowuję masę krówkową. Przykrywam kolejną warstwą
herbatników. Wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie
budyniowej układam herbatniki.
3.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i
śmietan fixem. Dodaję żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na
ciasto. Wyrównuję.
4.
Na wierzch ciasta ścieram na tarce gorzką czekoladę. Ciasto
wstawiam na 3 godziny do lodówki.
Wymiary formy cm?
OdpowiedzUsuń