Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
1,5
kg schabu bez kości,
2
ząbki czosnku,
1
łyżeczka majeranku.
1
łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1
łyżka suszonej natki pietruszki,
1
łyżeczka pieprzu,
½
łyżeczki soli,
50
ml oleju,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy.
Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku.
Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2.
Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem.
Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180
stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz