wtorek, 8 stycznia 2019

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. 


SKŁADNIKI:

1,5 kg schabu bez kości,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku.
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
50 ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz