środa, 24 sierpnia 2016

Cukiniowe klopsy

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami.



SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki wieprzowej mielonej,
1 młoda cukinia,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej,
1 łyżeczka mąki,
1,5 szklanki wody,
100ml śmietany 30%,
olej do smażenia. 

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię ścieram na tarce o dużych otworach. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, startą cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję okrągłe klopsy. 
2. Klopsy układam na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, wlewam wodę, wsypuję paprykę mieloną, przyprawę warzywną oraz mąkę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wlewam śmietanę i duszę jeszcze przez 5 minut. 

2 komentarze: