czwartek, 4 sierpnia 2016

Tortilla ziemniaczana z oliwkami

W Lidlu trwa właśnie tydzień kuchni iberyjskiej. Dostępny jest tam cały szereg produktów nawiązujących do kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Z tej okazji zapraszam Was w podróż kulinarną do Hiszpanii i prezentuję przepis na tortillę z oliwkami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. 




SKŁADNIKI:
4 jajka,
200g ziemniaków,
200g kiełbasy cienkiej,
1 cebula,
15 sztuk oliwek zielonych z Lidl Polska,
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
sól,
pieprz,
Oliwa Extra Virgin z Lidl Polska.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około 5 minut na oliwie.
2. Kiełbasę obieram z osłonki i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki.
3. Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, oliwki, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam.
4. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wlewam masę jajeczną. Patelnię przykrywam i smażę na małym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumieni tortillę przy pomocy talerza przewracam na drugą stronę i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotową tortillę przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem.


2 komentarze:

  1. Aż zgłodniałam, podkradam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko.
    Już mi w brzuszku burczy.
    Kasieńko dziękuję za przepis. W najbliższym wolnym czasie skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń