czwartek, 11 sierpnia 2016

Schabowe poduszeczki z brokułem

Dzisiaj polecam przepis na kotlety schabowe w nico innym wydaniu niż zwykle, czyli poduszeczki schabowe z brokułem. Połączenie schabu z brokułem było strzałem w dziesiątkę. Poduszeczki wyszły bardzo smaczne.To doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Poduszeczki podajemy z ziemniakami i surówką. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg schabu bez kości,
1/2 brokuła,
2 jajka,
2 szklanki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję, studzę i dzielę na różyczki.
2. Schab kroję na porcje i cienko rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kilka różyczek brokuła. Mięso składam na pół. Brzegi dociskam tłuczkiem.
3. Schabowe poduszeczki maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Mięso układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podaję z ziemniakami i surówką.

1 komentarz:

  1. Robię coś podobnego ale rozdrabniam brokuły i mieszam z serkiem albo serem pleśniowym. pycha !

    OdpowiedzUsuń