niedziela, 1 stycznia 2017

Grzebyki drożdżowe z makiem

W mroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
200 ml mleka,
25g świeżych drożdży,
1 jajko,
1 łyżka cukru kryształu,
1 łyżka cukru waniliowego,
50g masła,
2,5 szklanki mąki,
szczypta soli,
Dodatkowo:
1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO,
50g orzechów włoskich,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.






3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają :) Makowy sezon trzeba wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co zawiera mak :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie pojawił się przepis na innym smaczny wypiek drożdżowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie wypieczone, muszą pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń