SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
100g margaryny,
2 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Tatar śledziowy:
5 śledzi matiasów solonych,
15 sztuk pieczarek marynowanych,
3 ogórki konserwowe,
3 strąki papryki czerwonej marynowanej,
1 pomarańcza,
1/2 cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę,
sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto
rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki
na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180
stopni.
2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z
cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i
paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i
cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane
składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól
i pieprz do smaku. Mieszam.
3. Tatarem śledziowym wypełniam upieczone kruche tartaletki. Przekąskę podaję na zimno.
Same takie babeczki super ale chyba śledz odpada. Nie przepadam za tą rybą. Zamieniłabym na łososia https://mowisalmon.pl/ Tez było by pysznie
OdpowiedzUsuń