niedziela, 2 kwietnia 2017

Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem

Dziś mam dla Was przepis na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego na słono. Ciasteczka doskonale sprawdzą się na każdej imprezie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z  powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.



SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 cebula,
100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego,
oliwa,
oregano,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie i ładnie się prezentuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie i ładnie się prezentuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest szpinak to ja biorę wszystko w ciemno. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń