SKŁADNIKI:
1,5
kg boczku bez kości,
700g
łopatki,
2
cebule,
2
marchewki,
½
selera,
4
jajka,
½
łyżki papryki słodkiej mielonej,
½
łyżki pieprzu,
1
łyżeczka soli,
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
1.
Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję w
piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez
maszynkę do mielenia.
2.
Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól.
Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o
wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią
aluminiową. Pieczeń piekę około 2 godzin w temperaturze 200
stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję folię. Podaję z pieczywem.
Mój mąż na pewno chętnie by zjał tę pieczeń, bo ja niestety boczku nie lubię :(Co nie zmienia faktu ,że wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń