SKŁADNIKI:
Ciasto
ciemne:
80g
masła,
1,5
łyżki kakao,
3
łyżki wody,
1/3
szklanki cukru,
2/3
szklanki mąki,
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
2
jajka,
Ciasto
serowe:
50g
masła,
1
opakowanie cukru waniliowego,
4
łyżki cukru kryształu,
300g
sera białego,
1
łyżka mąki pszennej,
1,5
łyżki budyniu waniliowego,
½
łyżeczki proszku do pieczenia,
3
jajka,
Dodatkowo:
½
puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym HELIO,
50g
płatków migdałowych HELIO.
PRZYGOTOWANIE
1.
Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do
garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy
dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Miksuję. Na
końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie
mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą tortownicę o średnicy 26cm.
2.
Ciasto serowe: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz
żółtkami. Następnie dodaję ser, mąkę, budyń oraz proszek do
pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej.
Mieszam. Masę serową wykładam na ciemne ciasto wyrównuję. Piekę
około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
3.
Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Na wierzchu
przestudzonego ciasta rozsmarowuję masę krówkową. Całość
posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę krówkową oraz płatki migdałowe, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO.
Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości.
Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń