czwartek, 13 kwietnia 2017

Serowo- kakaowa Kopuła

W czwartkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto serowo- kakaowe. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Z powodzeniem można je upiec na nadchodzące święta. 


SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
80g masła,
1,5 łyżki kakao,
3 łyżki wody,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
Ciasto serowe:
50g masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształu,
300g sera białego,
1 łyżka mąki pszennej,
1,5 łyżki budyniu waniliowego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
Dodatkowo:
½ puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym HELIO,
50g płatków migdałowych HELIO.

PRZYGOTOWANIE
1. Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26cm.
2. Ciasto serowe: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie dodaję ser, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Mieszam. Masę serową wykładam na ciemne ciasto wyrównuję. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmarowuję masę krówkową. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę krówkową oraz płatki migdałowe, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO.

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości. 



1 komentarz: