SKŁADNIKI:
½
kg karkówki bez kości,
1
cebula,
30g
suszonych grzybów leśnych,
1
łyżka mąki,
2
szklanki wody,
½
łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2
łyżki oliwy,
1,5
łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso
oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2.
Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso
zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz
odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso
będzie miękkie.
3.
Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do
bitek. Mięso duszę jeszcze przez około 5 minut. Bitki podaję z kluskami
śląskimi i sałatką.
Wspaniałe, smaczne danie, idealne na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten aromat... :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek
OdpowiedzUsuń