SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
½
szklanki cukru,
½
szklanki mąki,
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3
łyżeczki kakao.
Krem
kawowy:
500ml
śmietany 30%.
1
fix do ubijania śmietany,
3
łyżki cukru pudru,
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
½
łyżki żelatyny,
100
ml wody,
Dekoracja:
kakaowa
posypka,
ziarna
kawy,
cukier
kandyzowany.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o
średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po
przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.
2.
Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do
przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z
fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu
do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.
3.
Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i
przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki
oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypka, ziarenkami
kawy oraz cukrem kandyzowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz