wtorek, 23 stycznia 2018

Schab pieczony w przyprawach

Pieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów. 



SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu bez kości,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie domowe wędliny i sama też piekę, chociaż mi nigdy nie wychodzi taki ładny róż w środku :( Ja dodatkowo obsmażam mięso przed pieczeniem i nie jest takie suche.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://domanetacie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń