niedziela, 28 stycznia 2018

Malinowa chmurka

W niedzielne południe polecam przepis na pyszne ciasto Malinowa chmurka. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, masy malinowej, masy śmietanowej oraz chrupiącej bezy z płatkami migdałowymi. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
100g cukru,
3 łyżki oleju,
100g mąki,
½ łyżki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa malinowa:
400g malin świeżych lub mrożonych,
2 opakowania galaretki malinowej,
300 ml wody,
Masa śmietanowa:
½ litra śmietany 30%,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan fixu,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Beza:
3 białka,
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
50g płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa malinowa: Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na biszkopt.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą do góry dnem). Pianę posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 130 stopni. Przestudzoną bezę wykładam na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

3 komentarze: