Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g
masła,
3
jajka,
½
szklanki cukru,
2
łyżki cukru waniliowego,
1
szklanka mąki pszennej,
1
szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka
otarta z połowy cytryny,
kilka
kropel aromatu waniliowego.
Lukier:
1
szklanka cukru pudru,
1
łyżka przegotowanej wody,
cukrowe
perełki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie
wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat.
2.
Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto
wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni.
Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3.
Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi
perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz