piątek, 16 marca 2018

Seler po wegańsku w zalewie

Seler po wegańsku to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem przypomina śledzie w zalewie. To idealna przekąska dla całej rodziny. 



SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości selery,
3 cebule,
150 ml oleju,
2 łyżki musztardy,
125 ml octu jabłkowego,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
olej do smażenia,
majeranek,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Selera obieram i kroję w półplasterki o grubości 0,5 cm. Warzywo gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie selera układam na patelni z odrobiną oleju, oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Smażę około 3 minuty z każdej strony.
2, Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Do cebuli dodaję musztardę, olej, ocet jabłkowy oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszam. Dodaję selera. Całość mieszam.
3. Selera z marynatą przekładam do dużego słoja, zakręcam i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podaję z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz