SKŁADNIKI:
2
pojedyncze filety z piersi kurczaka,
1
jajko,
1 i
½ szklanki bułki tartej,
2
marchewki,
1
mały seler,
1
cebula,
½
szklanki wody,
50 g
sera żółtego,
sól,
pieprz,
oregano,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych
otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą
przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i
smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą,
pieprzem oraz oregano.
2.
Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz
pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce
tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.
3.
Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i
zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Świetne i zdrowe danie dla całej rodziny! Pozwolisz, że ukradnę przepis i kiedyś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3
będę musiała spróbować takich kotletów ;)
OdpowiedzUsuń