SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
½
szklanki cukru,
6
łyżek oleju,
¾
szklanki mąki,
1,5
łyżki kakao,
1
łyżka octu,
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
2
kieliszki likieru czekoladowego,
Masa
mleczna:
125 ml
mleka,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1
szklanka mleka w proszku,
2
łyżki cukru pudru,
200g
masła,
Dodatkowo:
150g
kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella,
80g
orzechów laskowych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej,
mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na
blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po
przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty
nasączam likierem czekoladowym.
2.
Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam
do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą
masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w
proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone
biszkopty.
3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy
siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo-
czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.
Uwielbiam takie ciasta, które nie wymagają dużego nakładu pracy ;) a to wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3