piątek, 22 czerwca 2018

Ciasto kruche z pianką i jagodami

Trwa sezon jagodowy. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych pysznych owoców ciasta, desery i inne słodkości. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto kruche z pianką i jagodami. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg mąki,
200g masła,
4 żółtka,
20g drożdży,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Pianka:
4 białka,
1/3 szklanki cukru pudru,
½ łyżki mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej,
½ kg jagód świeżych lub mrożonych,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.
4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

1 komentarz: