niedziela, 17 czerwca 2018

Pałki z kurczaka pieczone z warzywami

Na jutrzejszy obiad proponuję pyszne podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec.




SKŁADNIKI:
8 podudzi z kurczaka,
500g ziemniaków,
2 marchewki,
1 cebula,
200g pieczarek,
2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej,
1 łyżeczka tymianku,
1,5 łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki soli,
5 łyżek oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki. Marchewkę kroję w grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki przekrawam na pół. Wszystkie przygotowane warzywa razem mieszam.
2. Do warzyw dodaję pałki z kurczaka, wlewam olej oraz dodaję przyprawy. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
3. Pałeczki razem z warzywami przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. I takie obiady lubię właśnie najbardziej - proste i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń