Strony

wtorek, 31 marca 2015

Mazurek z masą kawową

Nie lubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
białko do posmarowania,
Masa kawowa:
1 szklanka mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki mocnej kawy parzonej,
150g masła
Dodatkowo:
płatki migdałowe,
piaski cukrowe,
różyczki cukrowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm.
2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy. Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Każdy z pasów nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Zaplatam cztery warkocze. Końce warkoczy sklejam. Brzegi ciasta na blaszce smaruję białkiem. Dookoła ciasta układam warkocze, lekko dociskam. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Z mleka odlewam 100ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszam budyń. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną. Ucieram.
4. Masę wykładam na środek upieczonego ciasta. Wyrównuję. Wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami.

poniedziałek, 30 marca 2015

Mini koszyczki z pastą jajeczną

Kto nie ma pomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
50 g margaryny,
1 żółtko,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia,
1/2 łyżki gęstej śmietany,
Pasta jajeczna:
3 jajka,
1/2 pęczka rzodkiewki,
1/2 cebuli,
3 łyżeczki majonezu,
1/2 łyżeczki chrzanu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki na babeczki. Piekę 12 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Resztki ciasta znów zagniatam. Z ciasta robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam.
4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki.

niedziela, 29 marca 2015

Babka kawowo- orzechowa

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
80g orzechów włoskich,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1,5 łyżki kawy mielonej,
kilka kropel aromatu rumowego,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżka mleka,
płatki migdałowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę.
2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi.

sobota, 28 marca 2015

Pasztet z królikiem

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem.


SKŁADNIKI:
5 nóg z królika,
1/2 kg boczku surowego wieprzowego,
30 dag wątróbki z kurczaka,
1 marchewka,
1 cebula,
4 jajka,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia.
2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję.
3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze 180 stopni.

piątek, 27 marca 2015

Miodownik z orzechami

Dziś polecam pyszne ciasto miodowe z orzechami. Jest to moje ulubione ciasto, które piekę na każdą większą okazję. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania. Zapewniam, że kto je raz upiecze będzie piekł kolejny i kolejny raz.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa orzechowa:
100g masła,
2,5 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
200g orzechów włoskich,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształu,
2 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150g masła.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę orzechową. Wyrównuję. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę.
  4. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki.

czwartek, 26 marca 2015

Jajka faszerowane na ostro, z rzodkiewką i szczypiorkiem

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was kolejny świąteczny przepis. W Wielkanoc na każdym stole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
5 jajek,
1/2 pęczka rzodkiewki,
1/2 pęczka szczypiorku,
1/2 cebuli czerwonej,
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki startego chrzanu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka gotuję na twardo, obieram. Jajka przekrawam na pół. Usuwam żółtka i przekładam je do salaterki.
2. Szczypiorek drobno siekam. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę.
3. Szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę dodaję do żółtek. Łączę wszystkie składniki. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy i dokładnie mieszam.
4. Pastą wypełniam wgłębienia w białkach. Gotowe jajka układam na talerzu.

środa, 25 marca 2015

Deser z mango, mascarpone i prażonymi migdałami

Dziś polecam deser, który ucieszy każde podniebienie. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
250ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
100g serka mascarpone,
1 mango,
50g płatków migdałowych,
15 sztuk biszkoptów okrągłych,
150 ml mocnej kawy parzonej,
rurki waflowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki i miksuję blenderem na gładki mus.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni.
3. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi.

wtorek, 24 marca 2015

Babeczki do koszyczka

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
1/2 cytryny,
Dodatkowo:
lukier,
polewa czekoladowa,
kolorowa posypka,
płatki migdałowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek.
3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi.

poniedziałek, 23 marca 2015

Schab zapiekany w kapuście z pomidorem

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję obiadową. Połączenie schabu z kapustą dało wspaniały efekt końcowy. Potrawa jest bardzo smaczna, warto ją przygotować.

SKŁADNIKI:
½ kg schabu bez kości,
½ główki kapusty,
1 cebula,
1 pomidor,
sól,
pieprz,
oliwa,
masło.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie.
  2. Kapustę szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję kapustę i chwilę podsmażam.
  3. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę kapusty. Rozkładam kotlety i wykładam pozostałą kapustę. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Oprószam solą oraz pieprzem. Przykrywam i zapiekam 60 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 22 marca 2015

Strucla drożdżowa z makiem

Przepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag mąki,
8 dag margaryny,
1 jajko,
1 żółtko,
3 dag drożdży,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
Masa makowa:
20 dag maku,
1 jajko,
5 dag margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru kryształu,
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy),
kilka kropli olejku migdałowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową.

sobota, 21 marca 2015

Ciasto Tutti frutti

W Pierwszy Dzień Wiosny zapraszam na orzeźwiające ciasto z musem owocowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Poncz:
100 ml mocnej herbaty czarnej,
1/2 kieliszka rumu,
Masa jabłkowa:
80 dag jabłek,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie,
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt.
3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję.
4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję.
5. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładam na godzinę do lodówki.

piątek, 20 marca 2015

Pierogi ruskie okraszone boczkiem

Dziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
400g ziemniaków,
250g sera białego,
1 cebula,
1/2 kg mąki,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
200g boczku surowego,
oliwa,
sól,
pieprz,
woda.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi.
3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam.
4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem.

czwartek, 19 marca 2015

Babka pomarańczowa

Dziś zapraszam na babkę pachnącą pomarańczami. To doskonała propozycja na wielkanocny stół. Każdemu będzie smakować. ZAPRASZAM!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kostki margaryny (125g),
skórka otarta z jednej pomarańczy,
50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
Dodatkowo:
150g cukru pudru,
1,5 łyżki przegotowanej wody,
owoce kandyzowane.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej.
2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam.
3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy.
4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję owocami kandyzowanymi.

środa, 18 marca 2015

Pieczeń z papryką i pieczarkami

Zapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół.


SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
20 dag pieczarek,
po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej,
1 cebula,
2 jajka,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 
2. Do zmielonego mięsa dodaję pieczarki, paprykę z cebulą, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 
3. Masę przekładam do foremki keksówki (wymiary 30cm x 11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 17 marca 2015

Kruche ciasteczka z ziarenkami

Na dzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny,
2,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1/2 łyżki śmietany 18%,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
białko do posmarowania,
konfitura owocowa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce.
3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu.


Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA. W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdrowe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj.
 
Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów w przystępnej cenie.

Klopsy w sosie pieczarkowym

Na dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.


SKŁADNIKI:
½ kg łopatki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
30 dag pieczarek,
5 łyżek śmietany 30%,
1,5 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę.
  2. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron na oleju. Przekładam do garnka. Wlewam ½ litra wody. Gotuję.
  3. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut.
  4. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasteczka francuskie z jabłkiem

Zapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. 


SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 jabłka,
1 łyżka cukru,
cynamon.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 
2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół.
3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu).

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem

Na dzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.


SKŁADNIKI:
6 podudzi z kurczaka,
2 marchewki,
1/2 pora,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę oraz pora. Podlewam odrobiną wody i smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Podsmażoną marchewkę z porem dodaję do podudzi. Razem zapiekam jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 15 marca 2015

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dziś do kawki polecam pyszne ciasto marchewkowe. Jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki startej marchewki,
50g orzechów włoskich,
Krem:
250 ml śmietany 30%,
1,5 łyżki cukru pudru,
100g serka mascarpone,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
ozdoby cukrowe.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty.
  2. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto.
  3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi.

sobota, 14 marca 2015

Marmurkowa babka cytrynowa

Wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
200g cukru pudru,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1 cytryna,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki kakao,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kolorowe perełki,

PRZYGOTOWANIE:
1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję.
2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam.
3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.

piątek, 13 marca 2015

Pieczone pstrągi maślano- cytrynowe

Dziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
2 pstrągi,
1 cytryna,
50g masła,
pieprz cytrynowy,
sól,
olej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Wypatroszone pstrągi oczyszczam z łusek i usuwam płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym.
2. Do środka każdej z ryb wkładam plasterki cytryny oraz kawałki masła. 
3. Ryby układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Smaruję olejem. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką.

czwartek, 12 marca 2015

Tort śmietanowy z owocami

Dokładnie dziś mija miesiąc odkąd dodałam pierwszy wpis na moim blogu. Z tej okazji zapraszam Was na prosty torcik śmietankowy. Dziękuję wszystkim na liczne odwiedziny. Dzięki Wam to był wspaniały miesiąc:)



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
5 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki zielonej,
1 opakowanie galaretki czerwonej,
Dodatkowo:
owoce (mandarynki. winogrona, banan),

PRZYGOTOWANIE:
1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty. 
2. Masa: Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. Przykrywam drugim biszkoptem. Galaretkę czerwoną także rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą czerwona galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem. 
3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce.

środa, 11 marca 2015

Kokosanki

Zapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.


SKŁADNIKI:
30 dag wiórków kokosowych,
3 białka,
8 dag masła,
5 łyżek mleka,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru kryształu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam mleko. Dokładnie mieszam. Masę kokosową odstawiam do przestudzenia.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Do ubitych białek dodaję masę kokosową i delikatnie mieszam łyżką.
3. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Golonka po bawarsku

Na dzisiejszy obiad polecam golonkę z piwem w wydanie bawarskim. Z przyjemnością zje ją każdy. Docenią ją nie tylko smakosze piwa.



SKŁADNIKI:
2 golonki przednie,
1 marchewka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 szklanki piwa ciemnego,
1 łyżka ostrej mielonej papryki,
1 łyżka majeranku,
½ łyżki pieprzu,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam kilkakrotnie marynatą spod golonek.

wtorek, 10 marca 2015

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym

W piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować.


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
½ cytryny,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
¼ szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
3 łyżki cukru,
1 kostka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
Dodatkowo:
20-25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka mleka.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.
  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
  4. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce.

poniedziałek, 9 marca 2015

Jajko sadzone w wersji na słodko

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszny deser, który wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/3 łyżki proszku do pieczenia,
1/3 łyżki octu,
Krem:
1 szklanka śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
Dodatkowo:
3 połówki brzoskwiń z syropu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Mieszam. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Ostrym nożem wycinam w upieczonym cieście owalne elipsy.
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną smaruję wykrojone elipsy. Z połówek brzoskwiń ścinam czubek i kładę go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schładzam w lodówce.

Żeberka w sosie grzybowym

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych.  


SKŁADNIKI:
60 dag żeberek wieprzowych,
30 dag grzybów leśnych,
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka musztardy,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Żeberka kroję na porcje. Podsmażam na odrobinie oliwy. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Wsypuję paprykę mieloną.
  2. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości.
  3. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami.

niedziela, 8 marca 2015

Czekoladowe tulipany z nutką chilli

Z okazji Dnia Kobiet wszystkie Panie zapraszam na pyszny deser czekoladowy. Deser wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje. 


SKŁADNIKI:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 tabliczka białej czekolady,
200 ml śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka chilli mielonego,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
  1. W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję.
  3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełniam kremem. Wierzch deseru oprószam odrobiną chili oraz kakaową posypką.