SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
białko do posmarowania,
Masa kawowa:
1 szklanka mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki mocnej kawy parzonej,
150g masła
Dodatkowo:
płatki migdałowe,
piaski cukrowe,
różyczki cukrowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę
przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek
do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta
rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm.
2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy.
Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Każdy z pasów nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Zaplatam cztery warkocze. Końce warkoczy sklejam. Brzegi ciasta na
blaszce smaruję białkiem. Dookoła ciasta układam warkocze, lekko dociskam. Ciasto
piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Z mleka
odlewam 100ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszam budyń. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i
gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce
zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną. Ucieram.
4. Masę wykładam na środek upieczonego ciasta. Wyrównuję.
Wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz
pisakami.