poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe

Lato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
550g mąki,
250g margaryny,
4 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 jajko,
3 żółtka,
30g drożdży,
3 łyżki śmietany 30%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
4 duże nektaryny,
8 moreli,
2 opakowania cukru waniliowego,
1 łyżka bułki tartej,
cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę, poruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Zagnitam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. 
2. Z nektaryn i moreli usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki i układam na cieście. Morele i nektaryny posypuję cukrem waniliowym. 
3. Drugą część ciasta rozwałkowuję i i wykładam na owoce na blaszce. Ciasto wystające ponad brzegi odcinam nożem. Wierzch ciasta nakłuwam widelcem. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem. 

1 komentarz: