SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
6 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
½ szklanki mocnego naparu z herbaty,
1 łyżka soku z cytryny,
Masa:
3 jajka,
¾ szklanki cukru,
200g masła,
1,5 kieliszka spirytusu,
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich,
galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na
sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka.
Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.
Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170
stopni.
2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubijam nad kąpielą wodną. Ubijam około 15 minut, do momentu aż masa będzie gęsta. Odstawiam do
przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę
jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram.
4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu
wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt.
Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta.
5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch
ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze.
Uwielbiam ciasta z kremami, pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ale obawiam się nieco o kaloryczność tego ciasta - składa się z ogromnej ilości jaj oraz tłuszczu. Czy mogłabyś sprecyzować, jakiej mąki użyłaś w tym wypieku? Czy https://basiazsercem.pl/ będzie odpowiednia? :-)
OdpowiedzUsuń