czwartek, 1 grudnia 2016

Ciasto tortowe z masą jajeczną

Nie znam osoby, która nie lubi zajadać się słodyczami. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto tortowe. Jest łatwe do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. 





 SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
6 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
½ szklanki mocnego naparu z herbaty,
1 łyżka soku z cytryny,
Masa:
3 jajka,
¾ szklanki cukru,
200g masła,
1,5 kieliszka spirytusu,
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich,
galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubijam nad kąpielą wodną. Ubijam około 15 minut, do momentu aż masa będzie gęsta. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram.
4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta.
5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze.

1 komentarz: