niedziela, 11 grudnia 2016

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.  



SKŁADNIKI:
1 sprawiony karp,
1 cebula,
250g pieczarek,
200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska,
½ pęczka koperku,
250ml śmietany 30%,
100g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam.
2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki.
3. N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem.


Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska. Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o watości 50 zł. Po zebraniu naklejek wystarczy dopłacić w sklepie 1 grosz i odebrać książkę. Zapraszam do sklepów Lidl!!!



2 komentarze: