SKŁADNIKI:
1
sprawiony karp,
1
cebula,
250g
pieczarek,
½
pęczka koperku,
250ml
śmietany 30%,
100g
masła,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie.
Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według
przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam.
2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki.
2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki.
3.
N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę
smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
4.
Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość
zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam
do smaku solą oraz pieprzem.
5.
Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym
koperkiem.
Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska. Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o watości 50 zł. Po zebraniu naklejek wystarczy dopłacić w sklepie 1 grosz i odebrać książkę. Zapraszam do sklepów Lidl!!!
Pyszności po raz kolejny Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń