SKŁADNIKI:
Ciasto
kruche:
1,5
szklanki mąki,
50g
masła,
50g
margaryny,
3
łyżki cukru pudru,
2
żółtka,
1,5
łyżki śmietany 18%,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
1
puszka masy makowej z bakaliami HELIO,
1
słoik wiśni drylowanych w syropie,
250
ml wody,
3
opakowania galaretki wiśniowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i
margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek
do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na
blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
2.
Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około
35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z
piekarnika i studzę.
3.
Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i
doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do
przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch
przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników. Warto ją zakupić i wykorzystać do przygotowywania świątecznych wypieków.
Zachęcam do zakupu produktów HELIO niezbędnych w każdej kuchni.
Zachęcam do zakupu produktów HELIO niezbędnych w każdej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz