piątek, 9 grudnia 2016

Muffinki cytrynowe

W piątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 



SKŁADNIKI:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru kryształu,
2/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
100g margaryny,
1 mała cytryna,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu ZENTIS.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Cukier puder dokładnie mieszam z Nata de Coco z cytryną w żelu. Masę wykładam na wierzch przestudzonych muffinek.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.



1 komentarz: