SKŁADNIKI:
Ciasto:
200
ml mleka,
1
jajko,
1
łyżka cukru,
szczypta
soli,
20g
drożdży,
1,5
łyżki margaryny,
2,5
szklanki mąki,
Masa
serowa:
250g
sera białego,
1
jajko,
1
żółtko,
50g
masła,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1
łyżka cukru kryształu,
50g Rodzynek Królowej HELIO,
Kruszonka,
1
łyżka masła,
4
łyżki cukru,
4
łyżki mąki,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję
jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo do masy przesiewam mąkę oraz
wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie
wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 50 minut do
wyrośnięcia.
2.
Masa serowa: Masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem
waniliowym ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszony ser oraz
rodzynki. Ucieram.
3.
Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.
4.
Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm. Na
ciasto wykładam masę serową. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję
kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 165 stopni.
Do
przygotowania ciasta wykorzystałam Rodzynki Królowej, które
otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Rodzynki HELIO nadają
wypiekom dodatkowych walorów smakowych. Warto je wykorzystać do
przygotowania świątecznych ciast.
całe wieki nie jadłam kołacza.... skusiłabym sie na duży kawałek
OdpowiedzUsuńJa też dawno go nie jadłam, ale od tego szybko bym się nie oderwała :)
OdpowiedzUsuńWypiek mojej babci I jeszcze posypany czarnuszka, nie jadlem go z 30 lat
OdpowiedzUsuńNo zaraz bede dzialal w tej sprawie gdyz koronawirus szaleje i nie ma co robic w domu. Mam nadzieje ze wyjdzie taki jak przed laty.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń